Tai Chi vs Qigong

Wat is het verschil tussen Tai Chi en Qi Gong? Voor velen is er op het oog weinig verschil tussen Tai Chi en Qigong. Beide lijken voornamelijk te bestaan uit zachte, vloeiende, trage, ontspannen bewegingen. Beide klinken erg Chinees. En als je wat verder zoekt blijken er heel veel verschillende varianten van Tai Chi en Qigong te bestaan. Maar wat is nu echt het verschil?

De oorsprong

Tai Chi vindt haar oorsprong in de vecht- en krijgskunst. De aanvals- en verdedigingstechnieken in Tai Chi bewegingen vind je niet terug in Qigong. Qigong  richt zich op het cultiveren en beheersen van je innerlijke energie (Qi). Het richt zich volledig op het verbeteren van de fysieke en geestelijke gezondheid.

Alle bewegingen in Tai Chi vinden hun oorsprong in de vechtkunst. Een belangrijk kenmerk is dat je jouw interne kracht (Qi) gebruikt om de externe kracht van je aanvaller (yang) te beantwoorden met zachtheid (yin). Op een zachte manier worden de harde bewegingen van de aanvaller geneutraliseerd, weggenomen of teruggegeven.

De voordelen van Tai Chi zijn van oorsprong dan ook gericht op voordelen binnen de vechtkunst, zoals fit en gezond zijn, een goede, gegronde houding hebben en een scherp gerichte geest.

Tai Chi wordt tegenwoordig echter vaak beoefend voor de mentale en fysieke voordelen voor de gezondheid welke men in Qigong ervaart:

  • het loslaten van spanning
  • het verbeteren van de houding
  • het verbeteren van balans
  • het krijgen van energie
  • bewust worden van jezelf ten opzichte van je omgeving
  • bewust aanwezig zijn (mindfulness)

De vorm

Tai Chi ziet er vaak heel mooi en sierlijk uit, doordat verschillende houdingen in een vorm achter elkaar worden uitgevoerd. Enkele bekenden Tai Chi vormen zijn Korte Yang en 24 vorm.

Qigong bevat voornamelijk verschillende bewegingen die herhalend worden uitgevoerd. Hierdoor is Qigong vaak makkelijker en sneller te leren; 1 beweging wordt x maal herhaald. Enkele bekende Qigong vormen zijn Shibashi en Ji Ben Qigong.

Wil je meer weten over Qigong of Tai Chi? Neem dan contact op. Een gratis proefles volgen kan altijd.”